Yeni Korkunç: Nükleer Denizaltı Atan Nükleer Denizaltı

 




Rus haber ajansı TASS’ta 16 Ocak 2023 tarihinde yayımlanan bir habere göre, geliştirilmekte olan “Nükleer Güç ve Başlıklı Poseidon Otonom Sualtı Sistemi”, ilk defa operasyonel bir denizaltıdan atıldı. Başarıyla tamamlandığı bildirilen test sonrasında stratejik ve taktik alanda yeni bir sayfa açacak olan bu yeni silah, Zirkon hipersonik güdümlü mermileri ve nükleer takatli Burevestnik seyir füzeleri ile birlikte üç önemli “oyun değiştirici” arasında alacağı yere bir adım daha yaklaştı.

Her ne kadar torpido gibi görünse ve bazı kaynaklarda torpido olarak sınıflandırılsa da 20 metrelik boyu, 100 tona varan deplasmanı ve nükleer güçle altı aya ulaşan seyir süresi Poseidon’u, otonom sualtı sistemi tanımına daha uygun kılıyor. Sahip olduğu iddia edilen 100 knot azami sürati ve 1000 metre azami dalış umku, geliştirilmekte olan diğer sualtı otonom sistemleriyle kıyaslandığında bu silahı benzersiz bir noktaya taşıyor.  

Poseidon test atışını yaptığı bildirilen geliştirilmiş Oscar-II sınıfı Belgorod denizaltısının tasarımı, bu tip insansız sistemleri taşımak üzere sonradan değiştirildi. Yapılan tadilatla birlikte boy ve deplasmanı Tayfun sınıfı denizaltıları geçen Belgorod’un, Poseidon taşıyacak ilk operasyonel denizaltı olması planlanıyor. Belgorod’un tadilat sonrası kavuştuğu bu yetenek, halen inşası devam eden Kabarovsk sınıfı denizaltılara dizayn aşamasında eklenmiş durumda.

Poseidon’un daha önce de Sarov gibi test ve eğitim denizaltıları ile seyir ve atış tecrübelerinin yapıldığı 2018 yılında bildirilmişti. TASS haber ajansında daha önceden yayımlanan bir habere göre Belgorod, altı adet Poseidon taşıyabiliyor.

Poseidon, nükleer güç ve başlık kapasitesi göz önüne alındığında stratejik bir silah ve deniz üsleri, limanlar, kıyı tesisleri gibi denize kıyısı bulunan stratejik hedefleri tehdit ediyor. Taşıdığı nükleer başlık sayesinde, uçak gemisi görev gruplarına da tehdit oluşturabileceği iddia ediliyor. İçeriği ve kapasitesi bilinmemekle birlikte, harekât ve seyir otonomisi sayesinde intikal rotaları üzerindeki fırsat hedeflerine karşı da kullanılma imkanı bulunuyor. Ufuk ötesi angajman ve harekât planları, uydu üzerinden Poseidon’a iletilebiliyor. Bu sayede uzun seyir siyası ile birlikte kriz ve gerginlik döneminden itibaren stratejik tesislerin yakınlarında konuşlandırılarak baskı unsuru olarak kullanılma potansiyeline de sahip.

Yaklaşık 30 knot seyir sürati ile aylarca intikal edebilecek sistemin bu hesapla binlerce deniz millik harekat yarıçapına sahip olması bekleniyor. İktisadi sürat ile Virginia sınıfı bir denizaltıdan öngörülen tespit mesafesi 2 km. olarak belirlenmiş. Terminal güdüm safhasında ulaştığı belirtilen yüksek süratte ise tespit mesafesinin 40 km.nin üzerinde olacağı düşünülüyor.  ABD tarafından yapılan değerlendirmede ise Rus kaynakların aksine, süper kavitasyondan yoksun görünen Poseidon’un azami süratinin 56 knot olacağı belirtilmiş.

Daha önceki Rus kaynaklarında öne çıkarılan çok sayıda modern silah sistemi gibi pratik uygulamalarının etkinliğine şüpheyle yaklaşılsa da Poseidon’un rakip ülkeleri mevcut taktik ve stratejilerini gözden geçirmek zorunda bırakacağı açık.

Haberin tamamına bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


Yorum Gönder

0 Yorumlar