Deniz Araçlarında Sessiz Yükseliş: Yapay Zeka

 




ABD, Birleşik Krallık ve Fransa Deniz Kuvvetleri Komutanlarının buluştuğu “Paris Deniz Konferansı” kapsamında ele alınan konular arasında, insansız sistemlerin son dönemdeki çıkışı ve bu sistemlerin gelecekteki kuvvet yapısına etkisi değerlendirildi.

18 Oca 2023 tarihinde yapılan konferansın açış oturumunun yayımlanan metninde yer aldığı şekliyle, Rusya-Ukrayna savaşı ekseninde ortaya çıkan gelişmelerin önemli bir bölümünü, “insansız araçların harekât alanında kullanımı ve bu eğilimin deniz kuvvetlerine etkisi” oluşturdu.

ABD tarafından yürütülen insansız araç programları içerisinde önemli yer teşkil eden Görev Kuvveti 59 (Task Force-59, TF-59) ve bağlısı insansız sistemler, konferansın ana ekseninde yer aldı.

ABD 5’inci Filo bağlısı bir insansız kuvvet olarak Eylül 2021’de oluşturulan TF-59’un, geçtiğimiz günlerde tam harekât kabiliyeti kazandığı açıklanmıştı. Bu süreçte TF-59, Arap Yarımadası çevresinde 11 çok uluslu tatbikata katıldı ve 30.000 saat görev icra etti. TF-59 içerisindeki insansız sistemlerin ticari, dolayısıyla gizlilik içermeyen ekipmandan oluşturulduğu belirtiliyor. Ancak burada kullanılan otonominin parçası olan yapay zekanın geliştirilmesi, elde edilen en önemli tecrübe olarak öne çıkıyor.

ABD Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Mike Gildey tarafından yapılan açış konuşması ve sonrasında devam eden yorumlarda, insansız sistemlerde yapay zekanın yerinin giderek arttığı, kendini düzelten kod geliştirme yatırımının uzun süreli kullanımda önemli tecrübe kazanımı getirdiği ve halen TF-59 içerisinde bu sistemlerin etkinlikle kullanıldığı tekrar vurgulandı. Buradaki en büyük kazanımın da “gerçek harekât ortamında kendi kodunu geliştiren yapay zekâ yazılımı” olduğu tekrarlandı.

Konferansta ayrıca, yapay zekanın sadece insansız sistemler değil, insanlı sistemlerin bileşenlerinde de yer bulması incelendi. Özellikle, Ukrayna tarafından etkinlikle kullanılan OODA (observe, orient, decide, act - gözlem, uyum, karar, eylem) döngüsünün, yapay zeka desteğiyle çok daha hızlandırılacağı konusu ele alındı.

Rusya-Ukrayna savaşında da görüldüğü üzere, özellikle düşük maliyetli insansız sistemlerin çoğu zaman daha yüksek maliyetli sistemlerle bertaraf edilmek zorunda kalınması da gündeme taşındı ve “gelişmiş ülkelerin bu şekilde savaş kazanmaya devam edemeyeceği” belirtildi. İsrail’in Demir Kubbe hava savunma sistemi de bir süredir benzer nedenle eleştiriliyor.

 

Açış oturumunun tam metnine bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


Yorum Gönder

0 Yorumlar