Türkiye’nin F-16 Israrı, Yunanistan’ın Artan F-35 Umudu

 




Wall Street Journal’da yer alan bir haberde; “Biden yönetiminin, Türkiye’nin 20 milyar dolarlık F-16 paketine, Yunanistan’a satılacak F-35’leri de ekleyerek Kongre onayı alma hazırlığında” olduğu belirtildi.

F-16 paketi onayını pek çok şarta bağlayan haberde, onay arayışı içerisindeki torbada, Yunanistan tarafından 2022 yılında gönderilen F-35 satışı için Talep Mektubu (Letter of Request- LoR) içeriğinin de yer aldığı vurgulanıyor.

Yunanistan’ın talebinden çok daha problemli ilerleyen F-16 tedarik ve modernizasyon paketinin Yunanistan’a F-35 satışı ile birlikte ele alınması, Yunan basını tarafından da olumlu karşılanmış. Ekathimerini’de konuya yönelik olarak yer alan haberde, “pek çok şarta bağlanan F-16 paketi ile kıyaslandığında, Yunanistan talebinin gerçekleşmesine kesin gözüyle bakıldığı” belirtilmiş.

Paket içerisinde 40 yeni F-16 Blok 70 satışı ve 79 F-16’nın Blok-70 seviyesine modernizasyonunun yanı sıra 900 havadan havaya güdümlü mermi ve 800 mühimmatın da yer aldığı belirtiliyor.

Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması sonrasında, F-16 tedarik ve modernizasyon talebine yönelik orak her fırsatta İsveç ve Finlandiya NATO üyeliği, Rusya ile ilişkiler, Suriye’de harekât vb. konuları ileri süren ABD’nin konuyu Yunanistan’a F-35 satışı ile birlikte ele almaya başlaması, yeni bir denge politikası olarak algılanıyor. Ancak daha önce de Fransa’dan 24 adet Rafale tedariği başlatan Yunanistan’ın, eskiyen filosunun envanterine F-35 de katmasının bölgedeki dengeleri değiştireceği düşünülüyor.

Haberde ayrıca Kongre’nin, Beyaz Saray tarafından yapılan silah satışı taleplerini bloke etmediği de hatırlatılmış.

Türkiye’nin yaşadığı her krizi fırsata çevirmeyi hedefleyen Yunanistan’ın son yıllarda fırkateyn, korvet, savaş uçağı tedariği gibi büyük kalemlerle artan savunma harcamaları göz önüne alındığında, talep onaylansa bile bu derece büyük bir kalemin tedariğinin yakın dönemde bütçelenmesi mümkün görünmüyor. Geçtiğimiz Aralık ayında Yunanistan’ın İsrail’den yapacağı ve içerisinde AH-64 helikopterlerinde kullanılacak Spike füzeleri de bulunan büyük bir askeri alımı ertelediği bildirilmişti.

Wall Street Journal’da yer alan haberin detaylarına bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

 


Yorum Gönder

0 Yorumlar