Otonom İnsansız ZAHA: Şimdi!

 





ABD Kongre Araştırma Servisi (Congress Research Service-CRS) tarafından 10 Ocak 2023 tarihinde güncellenen “Robotik Muharebe Aracı Programı (Robotic Combat Vehicle-RCV)” raporu içerisinde, geleceğin  zırhlı muharebe araçlarının son durumu ele alındı.

 

Rapora göre, “Robotik Muharebe Aracı”, hafif (RCV-L, 10 ton altı), orta (RCV-M, 10 ile 20 ton arası) ve ağır (RCV-H, 20 ile 30 ton arası) olmak üzere üç varyant olarak geliştiriliyor. Kapasite ve tonaj seçiminde ölçü, en ağır sistemin dahi C-17 nakliye uçağı ile taşınabilmesi olarak belirlenmiş. Hafif ve orta sistemler “sarf edilebilir” olarak değerlendirilirken, ağır sistemler değerli unsur olarak konumlandırılmış. Raporda ayrıca, bu varyantlardan üretime en yakın olanın, geliştirme aşamasında daha olumlu sonuçlar veren RCV-L olduğu, RCV-H’nin ise iddialı yetenek öngörüleri ile “Ana Muhabere Tankı M1 Abrams”ın yerini alma potansiyelinin değerlendirileceği yer alıyor.


 

RCV programı, muharebe alanı risk analizi ele alındığında iyi bir başlangıç olmakla birlikte, bu alanda listenin en üst sıralarında yer alan amfibi hücumda kullanılacak otonom insansız bir zırhlı araç programı henüz geliştirilmedi. 2021 yılında, 40 yıldır kullanılmakta olan Amfibi Hücum Aracına (Amphibious Assault Vehicle-AAV) veda eden ABD Deniz Piyadeleri, harekât yardımcısı olarak çeşitli insansız sistemler kullanmakla birlikte, Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA) gibi ana muharip unsurların yerini alabilecek bir programı henüz hayata geçirebilmiş değil. Bu alanda, ABD Deniz Piyadeleri tarafından AAV’lerin uzaktan komuta ile kullanımına yönelik denemeler ise ihtiyacı karşılayabilecek bir proje ile sonuçlanmadı.

 


ABD Deniz Piyadelerince yapılan tatbikatta, insanlı ve insansız sistemler kullanılıyor


Geçtiğimiz yıl içerisinde envantere giren FNSS ZAHA’ların, benzer özellikleri içeren “otonom insansız modelleri” ile destekleneceği bir program, insansız sistemlerin yüksek riskli alanlarda kullanımın son derece yerinde bir modelini teşkil ediyor. Bu yeteneği envanterine katan FNSS başta olmak üzere, yürütülen insansız programlarda “amfibi hücum araçlarının” da ele alınması, amfibi görev grubumuza önemli bir kuvvet çarpanı olarak katma değer sağlarken, dünya üzerinde halen bakir olan bu alanda ülkemize öncü bir konum kazandırabilme potansiyeline de sahip.

 

Robotik Muharebe Araçlarının değerlendirildiği CRS raporuna bağlantıdan ulaşabilirsiniz.



Yorum Gönder

0 Yorumlar