Yunanistan'da Yeni Korvet Heyecanı

 




 





Yunanistan’ın muharip deniz platformu tedarik programı, henüz projelendirme aşamasına ulaşamamış olsa da her geçen yeni bir sıçrama ile karşılaşıyor.

Yaklaşık 3 milyar avro karşılığında Fransa’dan 3 adet Belharra Sınıfı Fırkateyn tedariğine yönelik Mutabakat Muhtırası’nın devamı niteliğinde olan Korvet tedariği için Hollanda ve ABD hamlelerinden sonra, 4 platform fiyatına 5 Gowind dillendiren Fransa, Yunanistan’da bayram havası estirdi.

1 milyar avro tutarındaki 6 adet Rafale, 3 milyarlık fırktaeyn ve 1.8 milyarlık korvet kalemleri toplandığında, ani silahlanma ihtirasının daha başlangıç seviyesindeki maliyeti de gözler önüne seriliyor.

Fransa’nın önce Belharra, daha sonra da Gowind sınıfı platformlarda sunduğu cömert indirim, Yunanistan kamuoyunda da sevinçle karşılandı. Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanı Angelos Syrigos konuyu “Fransa bize, başka hiçbir ülkenin vermediklerini veriyor” şeklinde özetlerken, özellikle platform üretiminde Yunanistan tersanelerinin alacağı role dikkat çekmişti. Konuyla alakalı gözükmese de, Türk-Yunan ilişkileri ve Ege Denizi’nin hukuki statüsüne ilişkin çok sayıda yayımı bulunan Bakan ayrıca, ABD silahlarını gereğinden pahalı bulduğunu açıklamıştı.

Üzerindeki silah sistemleri ve bu sistemlerin yedekleri ile birlikte yaklaşık 2.2 milyar avroya ulaşacak korvet tedarik paketi, büyük platform (fırkateyn) yaş ortalaması 40’a yaklaşan ve bu sınıftaki en yeni gemisi 24 yaşında olan Yunanistan’da, önümüzdeki 3 yıl içerisinde bu gemilerin neredeyse hepsini yenilemiş olma hayali uyandırdı. Hollanda’dan transferi planlanan M Sınıfı Fırkateynler de hala masada. Genel kabul görülen kademeli tedarik yaklaşımının aksine, bu kadar kısa bir sürede donanmanın büyük platformlarının neredeyse tamamının yenilenmesi, dünya bahriyelerinde kolay görülen bir uygulama değil.

Hatta uzun süredir yarı ömür modernizasyonu bekleyen MEKO’ların bile gözden çıkarılabileceğinin dillendirilmeye başlaması, ABD’nin geniş bir paket içeren Freedom varyantı Kıyı Muhabere Gemisi teklifinin küçümsenmesi, esasen son derece gelişmiş platformlar olan İspanyol teklifinin tek kalemde geri çevrilmesi, Yunanistan’ın sonunda gerçekten iyi bir partner bulduğuna olan inancını pekiştiriyor.

Fransa’nın teklifinin Yunanistan için en heyecan verici kısmının, tedarik sürecinde Yunan savunma sanayi firmalarına dağıtılan mavi boncuk olduğu biliniyor. Seçilmesi durumunda Gowind’lerin en az yarısının Yunanistan’da inşa edilmesi bekleniyor.

Belirtilen platform tedariği sonrasında Türk donanmasına karşı tarihi bir üstünlük kazanılmasına yönelik umutla devam eden modernizasyon hamlesinde sıkıntılar yok da değil. Kaynak yetersizliği nedeniyle, tedarik edilmesi planlanan Belharra’lar için elektronik taarruz sistemi seçilememiş olması bunlardan bir tanesi. Son derece özgün bir komuta kontrol sistemi olan SETIS için, elektronik harp gibi üçüncü parti çözümlerin sonradan entegrasyonunu son derece zor kılıyor. Ayrıca Fransız varyantlarından farklı olarak 76 mm Stradales top ve RIM-116 RAM sistemi de bulunmayacak. Ancak bu gibi ufak pürüzler, tedariği planlanan platformların yarattığı heyecanı gölgelemiyor.

Doğu Akdeniz enerji kaynaklarının ortaya çıkardığı ivme sonucunda, Yunanistan donanmasının gecikmiş ve aceleci modernizasyon hamlesinde en büyük rolün, bu süreçte açık bir şekilde Yunanistan’ın yanında yer aldığı görülen Fransa’ya verilmesi sürpriz olmasa gerek.

 






Yorum Gönder

0 Yorumlar