“Bunlar İyi Günleriniz” Mesajı Akdeniz’deki Gemilere Uzandı



 



TASS Haber Ajansı tarafından yayımlanan bir haberde, Rusya’nın Suriye’de konuşlu "TU-22 uçaklarının, Akdeniz’in derinliklerine kadar tüm deniz hedeflerine angaje olabileceğine" yönelik bir açıklama yapıldığı bildirildi.

Askeri açıdan bakıldığında, ilk uçuşunu 1969 yılında yapan ve sonuncusunun 1993 yılında üretildiği bu uçakların, Akdeniz’in tümünde özellikle yakın hava desteği olmaksızın etkili olması çok olası değil. Ancak yaşına rağmen, bu uzun menzilli süpersonik uçakların deniz hedeflerine ciddi tehdit oluşturduğu açık.

Özellikle de bu uçaklar için tasarlanan ve suüstü platformlarını hedefleyen; 320 deniz mili menzile ve azami 4.6 mach hıza sahip  KH-22 (Kitchen) güdümlü mermileri, deniz görev grupları için göz ardı edilemeyecek bir tehdit.

1000 kg harp başlığı bulunan ve neredeyse hipersonik bir hıza sahip bu güdümlü mermilerin tek bir isabeti, herhangi bir suüstü platformunu etkisiz kılmaya yetebilir. Ayrıca yeni nesil KH-32 ve KH-47M güdümlü mermileri ile bu tehdidin boyutu daha da artıyor.

Esasen, Rusya’nın stratejik hava gücünün komutanı olan Sergey Koblash tarafından Akdeniz’e yönelik olarak yapılan bu açıklama, Ukrayna’da olup biteceklere yönelik olarak Rusya’ya tavır alacak devletlere karşı bir uyarı niteliğinde ve “unsurlarınızın Karadeniz harekât alanı dışında bulunması, sizi cezalandıramayacağımız anlamına gelmez” içeriği taşıyor. Rusya’nın son yıllarda artan Akdeniz faaliyetlerinin bir devamı olan bu açıklama, Ukrayna özelinde bir süredir düzenli olarak eskale edilen duruma da göndermede bulunuyor.

Son olarak, İngiltere Avam Kamarası Savunma Komitesi Başkanı Tobias Elwood, "Ukrayna’da savaşın kaçınılmaz olduğuna ve bunun çok kısa bir süre içerisinde gerçekleşeceğine" yönelik istihbarat raporları bulunduğunu açıklamıştı. Geçtiğimiz hafta içerisinde, Moskova tarafından yapıldığına inanılan ve bir savaş provası olarak anılan Ukrayna’nın kurumlarına yönelik siber saldırı esnasında sitelere bırakılan “bunlar iyi günleriniz” niteliğindeki mesajlar, Karadeniz’de suların çok yakında ısınacağını gösteriyor.

Haberin tamamına bağlantıdan ulaşabilirsiniz.



 

 


Yorum Gönder

0 Yorumlar