İran Donanmasının Ufuk’u Alabora Oldu

 




Açık kaynaklardan bildirilen haberlerde “İran Donanması için inşa edilmekte olan Talayeh isimli istihbarat gemisinin, bağlı bulunduğu limanda alabora olduğu” yer aldı.

Ülkenin en önemli ticari limanı ve  deniz ana üssünün bulunduğu Bender Abbas Limanı’nda inşa halinde olan geminin yan yatmış görüntüleri önce 4 Aralık 2021 tarihinde uydu fotoğrafları analizi ile yayımlandı, sonrasında açık kaynaklarda gösterilen bir kısa video ile de görüntüler teyit edildi.

İngiliz yapımı Alvand sınıfı korvetlerle benzer yapıyı paylaşan ve İran’da inşa edilen Jamaran sınıfı korvetlerin devamı niteliğinde olan Talayeh’ın istihbarat gemisi olarak teçhiz edilmesi planlanmaktaydı. 

Her ne kadar İran tarafından muhrip olarak sınıflandırılsa da hafif fırkateyn veya korvet sınıfına giren 1500 tonluk gemilerin sonuncusu Dena, Haziran 2021 ayında yapılan bir törenle İran donanmasına teslim edilmişti. Bu sınıf gemilerden 2015 yılında hizmete giren Damavand, 2018 yılında Hazar Denizi’nde karaya oturarak batmıştı.

Haziran 2021 ayı içerisinde, İran Donanmasının en büyük tonajlı askeri gemisi olan Hark'ta, Umman Körfezi’nde seyirdeyken yangın çıkmış ve gemi kurtarılamamıştı.

Bu olaydan yaklaşık bir yıl kadar önce, Mayıs 2020 ayında icra edilen bir tatbikatta da İran’ın Konarak isimli gemisi, Jamaran fırkateyninden atılan bir güdümlü mermi ile vurulmuş ve olayda 19 denizcinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

İlgili habere bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar